ÜÇ TAŞ OYUNU
Her oyuncu taşlarını hareket ettirerek alt alta, yan yana veya çapraz bir şekilde sıralamayı amaçlar. 3 Taş oyunu sayesinde strateji ve görsel algı becerilerinizin ve İki kişi arasında oynandığı için de iletişim becerilerinizin de gelişmesine katkı sağlar. Oyunu kazanmak için her an dikkatli olmanız gerektiği için dikkat ve konsantrasyon üzerinde de ciddi etkileri vardır.ÖğrencilerOyunun keyfini çıkarırken stratejileri kullandı, deneyim ve gözlem yeteneklerini geliştirdiler.
MENDİL KAPMACA
Öğrenciler de dikkat, konsantrasyon (bilişsel beceriler); kurallara uyma, dayanışma (sosyal beceriler) gelişimini destekleme.
Öğrencilerin sınıf ortamından çıkıp okul bahçesinde sevdikleri bir oyunu oynamaları sayesin de; onların üzüntü, kaygı, öfke gibi olumsuz hislerinde azalması amaçlanmıştır. Oyun sonunda öğrencilerin daha mutlu, daha pozitif oldukları görülmüştür.
Öğrenciler oyunun kurallarına uyarak, başkalarının haklarına saygı göstermenin önemini daha iyi kavradıkları görülmüştür.
BOM OYUNU
16 öğrencinin katılımıyla okul bahçesinde Bom oyununu oynadık. Oyuncular 5 ve 5in katlarına gelen sayılarda ,sayıları söylemek yerine Bom kelimesini söylediler.Bom demeyen öğrenciler oyundan çıktılar ve oyunun sonunda Cemre Nur Öçal isimli öğrencimiz oyunun kazananı oldu.Böylece dikkat,karar verme ve algılama becerilerinin gelişimine katkı sağladık.
BEŞ TAŞ OYUNU
Beştaş, en az iki kişi ve beş küçük taşla oynanan bir çocuk oyunudur. Taşlar, bir avucun içine hepsinin sığabileceği kadar küçük olmalıdır. Oyun esnasında, oyuncu taşı düşürürse veya yerdeki taşı alamazsa oyundan çıkar ve oyun oynama sırası diğer oyuncuya geçer. Oyuncular yere oturarak oynarlar. Taşları önce birer birer, sonra ikişer, üçer ve dörderli gruplar halinde toplar ve bir sonraki aşamaya geçer. Bir sonraki aşamada, oyuncu işaret parmağını orta parmağın üzerine koyarak elini köprü yapar. Öteki oyuncunun seçtiği taşa değdirmeden tüm taşları bu köprüden geçirir. Bu şekilde de taşları toplarsa bir sonraki aşamaya geçer. Son aşamada ise taşların tümünü havaya atıp elinin tersiyle tutar ve bunları da fırlatılıp bu kez avuçla yakalar. Avucunda ne kadar taş varsa o kadar sayı kazanır.
YAKARTOP OYUNU
Öğrenciler arasından iki takım oluşturulur. Takımlardan biri karşılıklı olarak ayrılır. Diğer takım bu iki grubun arasına geçer. İki grup ortadaki takımdaki oyunculara topu çarptırarak elemeye çalışırlar. 7-A öğrencilerinin oyun esnasında hem hırslı hem de mutlu olduklarını gözlemledim. İki yakımda kazanmak için oldukça efor harcadılar . Aynı zamanda centilmenliği de elden hiçbir zaman bırakmadılar.
Oyun Amacı: Öğrencileri okulun monotonluğundan alıp hem eğlenmelerini hem de birlikte takım olarak yardımlaşmalarını aynı zamanda birlikte hareket etmelerini sağlamaya çalıştık.
GECE GÜNDÜZ OYUNU
Oyunun oynanacağı sınıf ya da odada sıralar ayarlanır. Öğrenciler sıralara otururlar. Oyun öğretmen ya da öğrencilerden birisi tarafından yönetilir. Daha sonra yöneten kişi ‘gece’ dediği zaman öğrenciler masalarının üzerine uyur gibi yaparak dururlar. Oyunu yöneten kişi “gündüz” dediğinde ise oyuncular dik vaziyette sıralarını otururlar. Oyunu yöneten kişi zamanla komutları hızlandırır. Hızlandıkça oyuncuları şaşırtmaya çalışır. Ya da komutları karışık düzende söyleyerek şaşırtmaya çalışır. (Gece der sonra herkes gündüz gelecek sanır fakat yine gece dediğinde önceden koşullananlardan bir kısmı yanacaktır. ) Mesela yine gece, gece, gece, (herkes gece bekelirken), gündüz dediğinde mutlaka elenenler, şaşıranlar olacaktır.
Oyun esnasında şaşıran öğrenci yanmış olur ve oyundan çıkar. Kalan diğer öğrenciler ile oyuna devam edilir. Oyun bu şekilde ilerlerken şaşırmadan son kalan kişi birinci olmuş olur.Ve diğer katılan öğrenciler arkadaşlarını alkışlayarak tebrik ederler.
KALELİ YAKAN TOP OYUNU
Dikkat, konsantrasyon (bilişsel beceriler); denge (psikomotor beceriler); kurallara uyma, dayanışma (sosyal beceriler) gelişimini destekleyerek, kısa süreliğine de olsa öğrencileri sınıf ortamından alıp stres ve kaygının az olduğu açık alanda onların mutlu olmasını sağlamaya çalıştık. Burada öğrencilerin kendi aralarındaki uyumu, arkadaşlığı da artıran işbirliğine dayalı bir oyun oldu. 6. Sınıf öğrencileriyle 40 dakika da olsa biraz ders kaygısından uzaklaştığımızı düşünüyorum.
MANGALA OYUNU
Mangala oyunu; 12 küçük kuyu ve hazine adı verilen 2 büyük kuyudan oluşan oyun zemininde 48 taş ile iki oyuncu arasında oynanır. 12 küçük kuyudan 6 adedi ve 2 hazineden biri oyunculardan birine; diğer kuyular ve hazine ise ikinci oyuncuya aittir. Başlangıç pozisyonunda her oyuncunun 24 taşı vardır ve oyuncular taşlarını küçük kuyulara her kuyuda eşit taş olacak şekilde dağıtırlar. Hazinelere başlangıç pozisyonunda taş konulmaz. Yani başlangıç pozisyonunda hazineler boş diğer kuyularda dörder adet taş bulunur. Hangi oyuncunun oyuna başlayacağını belirlemek için ilk tur da kura çekilir. Oyuncunun hamlesi ile oyun başlar. Kurallar çerçevesinde iki tarafın karşılıklı hamleleri saat yönünün tersine doğru oynanır. Oyuncu kendisine ait istediği 6 küçük kuyudan hamle yapabilir. Oyuncu kendi kuyusundaki ya da rakip kuyudaki taşları herhangi bir araç gereç ya da parmakla sayamaz. Gözle görülemeyecek kadar çoklu gruplarda kuyu çiftleme kuralında oyuncu hakemden kuyudaki taşların sayılmasını talep eder. Oyuncular taşlardan herhangi birine dokunduğunda o kuyudaki taşları oynamak zorundadır. 3 uyarı cezası alan oyunu kaybetmiş olur.
28 MAYIS DÜNYA OYUN OYNAMA GÜNÜ KAPSAMINDA GELENEKSEL OYUN ŞENLİKLERİ RAPORU
Çocukların akranlarıyla birlikte oynadıkları oyun içinde keyifle yer almalarını sağlaması, iletişim ve duyuşsal becerilerini geliştirmesi, mümkün olduğunca okul bahçelerini, açık havayı kullanarak fiziksel aktivite gerektiren oyunlar oynamaları önem arz etmektedir. Ayrıca öğrencilerin sağlıklı bireyler olmalarına katkıda bulunması için okullarımızda öğretmen liderliğinde ya da öğrencilerin bireysel zamanlarında geleneksel çocuk oyunlarını oynamaları için 28 Mayıs 2024 Salı Günü “Dünya Oyun Oynama Günü” kapsamında okulumuzda “Geleneksel Oyun Şenlikleri” düzenlenmiştir.